Kapcsolat Kezdőlap - hírek
Szervezet Kecskés László Rendezvények Dokumentumok Kiadványok Pályázatok Képanyagok
Web Tools Buttons by Vista-Buttons.com v4.5.0

TÁMOGATÁSOK

Köszöntő

Üdvözöljük a Kecskés László Társaság honlapján!

A Kecskés László Társaság kulturális, hagyományőrző egyesület, mely névadójának szellemi öröksége alapján és gazdag életútja nyomdokait követve kezdte el működését.
Alapcélunk: Kecskés László helytörténész könyveinek ismételt kiadása, helytörténészi munkásságának ismertetése, a szekeresgazda hagyományok felélesztése. A történelmi tájegységként Felvidéknek nevezett terület kulturális bemutatása, a kitelepítések, deportálások történészi feldolgozásának segítése, emlékhely állítása.

Kellemes időtöltést kívánunk Társaságunk weboldalán!

képgalériák

HÍREK
2008.10.09.
Beszámoló

2008. szeptember 20-án a Kecskés László Társaság Észak-Komáromba, a református templomba hívta és várta a Felvidéki Kitelepítettek és Deportáltak VII. országos találkozójára a résztvevőket.
A közel ezer emlékező között jeles személyiségeket köszönthettünk, többek között részvételével megtisztelte rendezvényünket:
- A Felvidékről: Erdélyi Géza, Koncsol László, Duray Miklós, Vadkerty Katalin, Bastrnák Tibor, Szigeti János, Écsi Gyöngyi, Dráfi Mátyás, Batta György, Nagy János, Iván Gyula, Stubendek László
- az anyaországból: Jókai Anna, Lezsák Sándor, Halzl József, Vető István, Völner Pál, Endrei Katalin, H. Bóna Márta, Hornig Rudolfné, Ölveczky Gábor, Ihász Beatrix.


Az idén Esterházy Jánosra emlékeztünk, arra a példaértékűen erkölcsös életű politikusra és emberre, aki ezt hirdette: "Nekünk, magyaroknak és szlovákoknak azt kell keresnünk, ami bennünket közelebb hoz és nem azt, ami bennünket eltávolít." Esterházy Jánossal együtt emlékeztünk a felvidéki magyarságra, akiket történelmünk e szégyenteljes időszakában száműzhettek, megalázhattak, mártírsorsra kényszeríthettek.


Emlékezésünk istentiszteleti részében magyarságunkról, megpróbáltatásainkról és megtartatásunkról szólt Erdélyi Géza felvidéki református püspök és Vető István evangélikus püspökhelyettes. Meghallgattuk a Kossuth-díjas írónő, Jókai Anna bátorító szavait és a Jászai Mari-díjas Dráfi Mátyást, aki Batta György gondolatait közvetítette a Kárpát-medence népeinek együvé tartozásáról Esterházy János mártírumának tükrében. Megjelent körünkben az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor, aki az Esterházy János Vándoregyetem megalapításáról szólt.

Országos könyvbemutatóra is sor került. A "Sem gyűlölettel, sem erőszakkal" c. emlékkötetet Esterházy János életének kutatója, Molnár Imre írta és szerkesztette. A könyv ajánlását Sólyom László köztársasági elnök és Duray Miklós jegyzik.
Társaságunk az idén is pályázatot hirdetett középiskolás diákoknak és főiskolai, egyetemi hallgatóknak "Hogy elmondhassátok a jövő nemzedéknek" címmel. A díjakat dr. Kálmán Attila és Duray Miklós adta át a fiataloknak. Az első helyezettek dolgozatai olvashatók a honlapunkon, a Rákóczi Szövetség pedig egy kiadványban jelenteti meg ezeket.
Szívet-lelket gyönyörködtető volt Écsi Gyöngyi éneke, a vágfarkasdi gyerekek emlékező műsora és Barcs Józsefné Czizmazia Margit szavalata. Nagy János szobrászművész bemutatta az Esterházy Jánosról készített szobortervének makettjét.
A megemlékezés a koszorúzással ért véget. A koszorúkat a templomi emlékfán helyezték el vendégeink a szekeresgazda utódok kíséretében.

Tóth Bertalanné2008.09.17.
Programváltozás

A szeptember 19-e, este 6 órára az észak-komáromi Szent András templomba hirdetett szentmise elmarad. Templfi József, nagyváradi katolikus püspök atya váratlan műtéte miatt kénytelen volt lemondani komáromi utazását. Imádkozunk Püspök atya mielőbbi felépüléséért.
A szeptember 20-i, szombati rendezvényt az eredetileg meghirdetett helyen és időben megtartjuk. Mindenkit szeretettel vár a Kecskés László Társaság Alapítvány.


2008.07.17.


Tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy a Felvidéki Kitelepítettek és Deportáltak VII. Országos Találkozója 2008. szeptember 20-án 14 órai kezdettel kerül megrendezésre az észak-komáromi (Szlovákia) Református Templomban. Az eseményről bővebb információ az alább letölthető dokumentumban, vagy honlapunk "Rendezvények/Aktuális" menüpontjában található.

Kapcsolódó letölthető dokumentum2008.07.01.
Átalakítottuk honlapunkat

Weboldalunk átalakítása befejeződött. Elsősorban a tartalmak ésszerű elrendezése volt a célunk, ezért mostantól a fenti menüsorból érhetőek el az opciók, illetve új elemként képgalériák is megtekinthetők oldalunkon.


2007.09.24
Szili Katalin levele

Felkerült honlapunkra Szili Katalin részére írt levelünk, amelyet a "Dokumentumok / Mi írtuk" menüből tölthetnek le az érdeklődők.További oldalak:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
2008 Kecskés László Társaság Adatvédelem webmester