Kapcsolat Kezdőlap - hírek
Szervezet Kecskés László Rendezvények Dokumentumok Kiadványok Pályázatok Képanyagok
Web Tools Buttons by Vista-Buttons.com v4.5.0

NEA-NO-18-M0569

Köszöntő

Üdvözöljük a Kecskés László Társaság honlapján!

A Kecskés László Társaság kulturális, hagyományőrző egyesület, mely névadójának szellemi öröksége alapján és gazdag életútja nyomdokait követve kezdte el működését.
Alapcélunk: Kecskés László helytörténész könyveinek ismételt kiadása, helytörténészi munkásságának ismertetése, a szekeresgazda hagyományok felélesztése. A történelmi tájegységként Felvidéknek nevezett terület kulturális bemutatása, a kitelepítések, deportálások történészi feldolgozásának segítése, emlékhely állítása.

Kellemes időtöltést kívánunk Társaságunk weboldalán!

képgalériák

HÍREK
2021.05.12.
Emléknapi tisztelgés a Monostori Erődben 2021.

A pandémia alatt nem rendezhettük meg a felvidéki kitelepítettek és deportáltak parlamenti emléknapját. Tavaly még arra sem volt lehetőségünk, hogy koszorút helyezzünk el az emlékműnél, Komárom város nevében egyedül dr. Molnár Attila polgármester úr helyezte el virágjait.

Idén, a rendelkezések szerinti legkevesebb létszámban, Társaságunk már védett, beoltott tagjai rótták le tiszteletüket április 12-én. Az emlékezés zsoltárénekléssel kezdődött, majd Máté László, a komáromi református gyülekezet esperese megindító igehirdetéssel idézte fel a felvidéki magyarok üldöztetését, a Benes-dekrétumok embertelenségének soha nem felejthető lélekrombolását. Egyben a kitelepítési emlékmű alkotója, Nagy János művész úr előtt is tisztelegtünk, aki immár Isten országából nézett le ránk.

Társaságunk két tagja, Turi Győzőné és Oláh Kálmán helyezte el az emlékezés koszorúját, az emlékműnél már elrótta kegyeletét, koszorúját városunk polgármestere, dr. Molnár Attila. Komárom, a kitelepítés emlékvárosa a városi televízióban történelmi visszaemlékezésekkel, Oláh Kálmán történészi elemzésével, a Fehérlaposok c. rockopera előadásával tisztelgett a sorsüldözöttek előtt.

Nemes Andrásné, a Társaság kuratóriumának elnöke

A képeken Lőrincz Istvánné, Turi Győzőné, Oláh Kálmán, Nemes Andrásné, Szombath Gáborné és Máté László látható. A képeket Tóth Anikó, városunk kommunikációs munkatársa készítette.


Kapcsolódó galéria2020.09.29.
Vetélkedő

A 2019-ben meghirdetett „Emlékezz! Felvidék!” komáromi középiskolai történelmi vetélkedőre közel 30 diák jelentkezett. Az elődöntőt 2020 februárjában megtartottuk, s áprilisban, a parlamenti emléknapi megemlékezésen lett volna a döntő. A járvány miatt kénytelenek voltunk elhalasztani, s végül szeptember 12-én tartottuk meg. Figyelembe véve a vírushelyzetet, szűk körben, minden előírást betartva került sor az eseményre, s a döntő sikeresen és jó hangulatban zajlott.

A vetélkedő fővédnöke, Koltay Gábor a két városrész díszpolgára is eljött, s a fiataloknak Trianon következményeiről, a valós történelmi események beható ismeretének szükségességéről beszélt. A versenyt az észak-komáromi Selye János Gimnázium tanulója, Kovács Szilárd nyerte, felkészítő tanára Deák Irén. A zsűri elnökének, Popély Árpád docensnek a különdíját szintén Kovács Szilárd érdemelte ki. A zsűri különdíját Petőcz Máté, a dél-komáromi Széchényi István Technikum és Szakképző Iskola diákja kapta, felkészítő tanára Berkes Hajnalka.

Úgy ítéljük meg, hogy a döntő személyes részvétel melletti megrendezése jó döntés volt, a diákok versenyezni akartak, s megmutathatták tudásukat.

Kapcsolódó galéria2020.06.20.
In memoriam Rabi Lenke

"Boldogok a halottak, akik az Úrban haltak meg, mostantól fogva. Bizony, ezt mondja a Lélek, mert megnyugszanak fáradozásaitoktól, mert cselekedeteik követik őket." (Jel.14,13)

Lenke egy városért, Komáromért dolgozott, annak kulturális, történelmi múltját és jelenét, sok-sok vetületét feldolgozta, fáradhatatlanul felkutatta, a feledéstől megmentette, s emberi sorsokon keresztül mutatta be. Szelíden, nyugodtan, megfontoltan dolgozott, igazát érvekkel, dokumentumokkal fogadtatta el. Szinte minden, városunkért önkéntesen dolgozó civilszervezetet segített. A Kecskés László Társaság alapítói közé tartozott, majd 18 éven keresztül, s társaságunk kuratóriumának tagja is volt.

Sajátjaként tekintett Komáromra, mint a felvidéki kitelepítettek és deportáltak emlékvárosára. Minden, társaságunk által szervezett, fiataloknak szóló vetélkedő aktív szervezője, szinte a lelke volt. Szerkesztésében került kiadásra társaságunk történelem segédkönyve is, mely a magyar történelem egy fehér foltját hivatott eltüntetni.

Számtalan terve volt még: segíteni városunk kiemelkedő helytörténészének, Kecskés Lászlónak gazdag könyv- és képzőművészeti hagyatékát, újabb könyvhöz gyűjtött anyagokat, szorgalma páratlan volt. Egy élet megszakadt, de Lenke fáradozása, cselekedeteinek gazdag tárháza követi őt az Úrhoz.

Búcsúzunk Tőle, köszönjük, hogy ismerhettük, szerethettük. Kecskés László Társaság tagjai


2020.03.18.
A koronavírus miatti közleményünk!

Tájékoztatjuk minden kedves látogatónkat, hogy a koronavírus járvány miatt elrendelt intézkedések következményeként idén elmarad az április 18-ra tervezett parlamenti emléknapi megemlékezés Komáromban. Sajnos az emléknapot ebben az évben nem tudjuk megtartani.

A komáromi középiskolásoknak meghirdetett „Emlékezz, Felvidék!” történelmi vetélkedő döntőjét is ezen a napon tartottuk volna. A veszélyhelyzet elmúltával a döntőt megrendezzük majd, a tanárokkal és diákokkal későbbiek egyeztetett időpontban.


2020.03.18.
Az „Emlékezz Felvidék!” középiskolai történelmi vetélkedő elődöntőjének eredménye

Az észak- és dél-komáromi középiskolai diákoknak rendezett történelmi vetélkedő elődöntőjének eredménye alapján döntőbe jutottak listája:

Selye Gimnázium

Simonics Réka felkészítő tanár: Vajányi Orsolya

Kovács Szilárd felkészítő tanár: Deák Irén

Tóth Ákos felkészítő tanár: Elek József

Jókai Mór Gimnázium

Benyus Antónia felkészítő tanár: Blaskó József

Jámbor Tamás felkészítő tanár: Blaskó József

Alapy Gáspár Szakgimnázium

Jámbor Gyula Gábor felkészítő tanár: Németh Dániel

Józsa Imre felkészítő tanár: Németh Dániel

Széchenyi I. Szakgimnázium

Petőcz Máté felkészítő tanár: Berkes Hajnalka

Nyitrai Marcell felkészítő tanár: Berkes Hajnalka

Marianum Egyházi Isk.

Édes Árpád felkészítő tanár: Mózes Endre

Gratulálunk minden jelentkezőnek, minden döntőbe jutott diáknak és kiemelt köszönetünk a felkészítő tanároknak!

Nemes Andrásné Kecskés László Társaság


További oldalak:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
2008 Kecskés László Társaság Adatvédelem webmester