Kapcsolat Kezdőlap - hírek
Szervezet Kecskés László Rendezvények Dokumentumok Kiadványok Pályázatok Képanyagok
Web Tools Buttons by Vista-Buttons.com v4.5.0

NEA-NO-18-M0569

Köszöntő

Üdvözöljük a Kecskés László Társaság honlapján!

A Kecskés László Társaság kulturális, hagyományőrző egyesület, mely névadójának szellemi öröksége alapján és gazdag életútja nyomdokait követve kezdte el működését.
Alapcélunk: Kecskés László helytörténész könyveinek ismételt kiadása, helytörténészi munkásságának ismertetése, a szekeresgazda hagyományok felélesztése. A történelmi tájegységként Felvidéknek nevezett terület kulturális bemutatása, a kitelepítések, deportálások történészi feldolgozásának segítése, emlékhely állítása.

Kellemes időtöltést kívánunk Társaságunk weboldalán!

képgalériák

HÍREK
2009.10.07.
A Felvidékről kitelepítettek és Komáromban letelepedettek emlékére

Időpont: 2009. november 14. 15.00 óra
Helyszín: Komárom-Szőny, Petőfi Sándor Művelődési Ház
A Felvidékről kitelepített és Komáromban letelepedett családokról szóló Élet-képek album bemutatója és Kecskés László, Komárom díszpolgára emlékére szervezett ünnepélyes ülés.

Kapcsolódó letölthető dokumentum2009.08.10.
Tájékoztatás internetes oldalunkat látogató érdeklődőinknek!

Ebben az évben Társaságunk a Komáromban élő kitelepített családok történetéről készít albumot, ÉLET-KÉPEK címmel. Ezt az évet a komáromiaknak szenteljük, tehát országos találkozót nem hirdetünk. 2009 novemberére tervezzük a komáromiak találkozóját, melynek részletes programját szeptember hó folyamán már megjelenítjük honlapunkon.
Nemes Andrásné
kuratórium elnöke2009.06.10.
A Rákóczi Szövetség hálás köszönete!

"vannak vidékek ahol csak úgy lehet
megmaradnunk ha kezemben a kezed" (Kányádi Sándor)

A Rákóczi Szövetség Komáromi Szervezete június első napjaiban könyvgyűjtő akciót szervezett, melynek célja a felvidéki magyar óvodások szépirodalmi művekkel való megismertetése. A sikeres akció ért véget, hiszen közel 400 mesekönyv, dvd, cd gyűlt össze néhány nap alatt. A könyveket június 5-én délelőtt szállítottuk át Pohlmüllner Tamás, a komáromi szervezet alelnöke irányításával. - a helyi Kultsár István Szakközépiskola diákjai segítségével - az észak-komáromi Mariannum egyházi óvodába. Itt történik az elosztás és innen kerülnek az adományok más felvidéki, elsősorban komáromi intézményekhez.
Nagyon örülünk annak, hogy sokakat megmozgatott akciónk. Jó volt látni azt az összefogást, ahogy dél-komáromi intézmények közösségei, közéleti szereplők, egyházak és civil szervezetek egy emberként támogatták gyűjtésünket. Jelentős mennyiségű gyermek-szépirodalmat ajánlott fel többek között a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda közössége, a komáromi Fidesz frakció, a komáromi Református Egyházközség, de adományozott mesekönyveket Dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség Országos elnöke, Zatykó János polgármester és Dr. Völner Pál, a megyei közgyűlés elnöke is. A Rákóczi Szövetség Komáromi Szervezete ezúton is köszöni minden adományozónak az összefogás felemelő érzését és a szívből jövő támogatást.
Nemes Andrásné
(kérjük tekintse meg névvel adományozóink jegyzékét és az átadásról készített képsorokat)

Kapcsolódó letölthető dokumentum

Kapcsolódó galéria2009.05.05
Rákóczi Szövetség felhívása

Magyar szépirodalmat a Felvidék magyar óvodásainak!

A felhívás célja, hogy magyar szerzők által írt mesekönyvek, ezekből készült cd-k, dvd-k segítsék a magyarság megőrzését a Felvidéken. A Rákóczi Szövetség komáromi tagszervezete, egyeztetve az Észak-Komáromban működő óvodákkal, az alábbi szerzők műveinek adományázását kéri a komáromi polgároktól, gyerekektől, civilszervezetektől:

Móra Ferenc
Móricz Zsigmond
Petőfi Sándor
Tamkó Sirató Károly
Benedek Elek
Weöres Sándor
Lázár Ervin
Kányádi Sándor
Wass Albert
valamint a Magyar népmesék c. sorozat művei.

Kérjük a kedves adományozókat, hogy 2009. június 2-án (kedden) , június 3-án (szerdán) és június 4-én (csütörtökön) délután 14 órától 17 óráig hozzák el a felajánlott műveket a Szent Imre Római Katolikus Iskolába. (Komárom, Bajcsy-Zsilinszky u. 15. 5-ös terem)
Terveink szerint június 5-én, pénteken szállítjuk át az adományokat az észak-komáromi óvodáknak.

Köszönettel:
Nemes Andrásné
Rákóczi Szövetség komáromi szervezete2008.10.09.
Beszámoló

2008. szeptember 20-án a Kecskés László Társaság Észak-Komáromba, a református templomba hívta és várta a Felvidéki Kitelepítettek és Deportáltak VII. országos találkozójára a résztvevőket.
A közel ezer emlékező között jeles személyiségeket köszönthettünk, többek között részvételével megtisztelte rendezvényünket:
- A Felvidékről: Erdélyi Géza, Koncsol László, Duray Miklós, Vadkerty Katalin, Bastrnák Tibor, Szigeti János, Écsi Gyöngyi, Dráfi Mátyás, Batta György, Nagy János, Iván Gyula, Stubendek László
- az anyaországból: Jókai Anna, Lezsák Sándor, Halzl József, Vető István, Völner Pál, Endrei Katalin, H. Bóna Márta, Hornig Rudolfné, Ölveczky Gábor, Ihász Beatrix.


Az idén Esterházy Jánosra emlékeztünk, arra a példaértékűen erkölcsös életű politikusra és emberre, aki ezt hirdette: "Nekünk, magyaroknak és szlovákoknak azt kell keresnünk, ami bennünket közelebb hoz és nem azt, ami bennünket eltávolít." Esterházy Jánossal együtt emlékeztünk a felvidéki magyarságra, akiket történelmünk e szégyenteljes időszakában száműzhettek, megalázhattak, mártírsorsra kényszeríthettek.


Emlékezésünk istentiszteleti részében magyarságunkról, megpróbáltatásainkról és megtartatásunkról szólt Erdélyi Géza felvidéki református püspök és Vető István evangélikus püspökhelyettes. Meghallgattuk a Kossuth-díjas írónő, Jókai Anna bátorító szavait és a Jászai Mari-díjas Dráfi Mátyást, aki Batta György gondolatait közvetítette a Kárpát-medence népeinek együvé tartozásáról Esterházy János mártírumának tükrében. Megjelent körünkben az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor, aki az Esterházy János Vándoregyetem megalapításáról szólt.

Országos könyvbemutatóra is sor került. A "Sem gyűlölettel, sem erőszakkal" c. emlékkötetet Esterházy János életének kutatója, Molnár Imre írta és szerkesztette. A könyv ajánlását Sólyom László köztársasági elnök és Duray Miklós jegyzik.
Társaságunk az idén is pályázatot hirdetett középiskolás diákoknak és főiskolai, egyetemi hallgatóknak "Hogy elmondhassátok a jövő nemzedéknek" címmel. A díjakat dr. Kálmán Attila és Duray Miklós adta át a fiataloknak. Az első helyezettek dolgozatai olvashatók a honlapunkon, a Rákóczi Szövetség pedig egy kiadványban jelenteti meg ezeket.
Szívet-lelket gyönyörködtető volt Écsi Gyöngyi éneke, a vágfarkasdi gyerekek emlékező műsora és Barcs Józsefné Czizmazia Margit szavalata. Nagy János szobrászművész bemutatta az Esterházy Jánosról készített szobortervének makettjét.
A megemlékezés a koszorúzással ért véget. A koszorúkat a templomi emlékfán helyezték el vendégeink a szekeresgazda utódok kíséretében.

Tóth BertalannéTovábbi oldalak:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
2008 Kecskés László Társaság Adatvédelem webmester