Kapcsolat Kezdőlap - hírek
Szervezet Kecskés László Rendezvények Dokumentumok Kiadványok Pályázatok Képanyagok
Web Tools Buttons by Vista-Buttons.com v4.5.0

NEA-NO-18-M0569

Köszöntő

Üdvözöljük a Kecskés László Társaság honlapján!

A Kecskés László Társaság kulturális, hagyományőrző egyesület, mely névadójának szellemi öröksége alapján és gazdag életútja nyomdokait követve kezdte el működését.
Alapcélunk: Kecskés László helytörténész könyveinek ismételt kiadása, helytörténészi munkásságának ismertetése, a szekeresgazda hagyományok felélesztése. A történelmi tájegységként Felvidéknek nevezett terület kulturális bemutatása, a kitelepítések, deportálások történészi feldolgozásának segítése, emlékhely állítása.

Kellemes időtöltést kívánunk Társaságunk weboldalán!

képgalériák

HÍREK
2013.06.27
Ne csak szeresd, tudd is, miért szereted szülőföldedet!

A 100 éve született Kecskés László helytörténész, múzeumalapító tiszteletére 2013-at Kecskés László-emlékévvé nyilvánította Komárom képviselő-testülete.

Az emlékév programjai

Emléktábla avatása 2013. szeptember 7-én de. 10 órakor Kecskés László Vág utca 8. szám alatti lakóházán, melyet 11 órakor hálaadó istentisztelet követ a Református templomban.

Megemlékezés a múzeumalapító Kecskés Lászlóról a Klapka György Múzeumban szeptember 11-én 16 órakor.


Könyvtári beszélgetések a Jókai Mór Városi Könyvtárban

Szeptember 11-én 17.30 órakor a helytörténész Kecskés Lászlóról Asbóth Zsolt, dr. Kálmán Attila, Mácza Mihály és dr. Molnár Attila beszélget.
Szeptember 18-án 17 órakor dr. Vadkerty Katalin történészprofesszor a Kecskés László életútját is meghatározó felvidéki kitelepítésekről mondja el gondolatait.
Október 19-én 14 órakor a Városháza dísztermében lesz az iskolások számára hirdetett rajzpályázat eredményhirdetése, és a beküldött munkákból kiállítás megnyitása.
Október 19-én 14.30 órakor a Városháza dísztermében kerül sor az iskolások számára hirdetett helytörténeti pályázatok második, szóbeli fordulójára.2013.05.27
Az első emléknap

Az ELSŐ: köszönet a magyar parlamentnek!

( A felvidéki kitelepítettek emléknapja - országos megemlékezés Komáromban )

Nagyon sok beszámoló született az első emléknapról. Nagyon sok helyszínen tartottak megemlékezést, itthon és otthon egyaránt. Talán- szerénytelenség nélkül- elmondhatjuk, hogy 2013-ban Komárom, mint kezdet és bölcső mondhatja magáénak e helyszínek közül egyedül a felvidéki magyarság emlékvárosa kitüntető címet.


További részletek a letölthető dokumentumban olvashatók.

86/2012. (XII. 7.) OGY határozat a Felvidékről kitelepítettek emléknapjáról

A rendezvényről Batta György által írt A Kecskés László Társaság gyönyörű példája című cikk megtalálható a honlap Dokumentumok, Mi kaptuk opciójában.

Kapcsolódó letölthető dokumentum

Kapcsolódó galéria2012.08.15.
Emléktábla avatása

A Kecskés László Társaság nagy szeretettel vár minden kedves érdeklődőt szeptember 8-án Izsán, valamint szeptember 29-én Martoson emléktábla avató ünnepségén.

Kapcsolódó letölthető dokumentum2011.04.24.
Felvidéki kitelepítettek és deportáltak X. országos találkozója

A 2011. június 4.-i rendezvény részletes ismertetője a hírhez csatolt dokumentumban olvasható.

Az eseményre elektronikus úton regisztrálni az alábbi linken lehetséges: regisztráció
(A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött a férőhelyek korlátozott száma miatt.)

Kapcsolódó letölthető dokumentum2010.08.13.
Társaságunk tavaszi emlékezése s egyben a Kecskés László sétány felavatása

2010. április 9-ére hívtuk a komáromi kitelepített családokat, utódokat, hogy emlékezzünk a benesi dekrétumokra és egyben a névadónkról, Kecskés Lászlóról elnevezett sétány avatására.

A komáromi református egyházközség kórusa szolgált énekkel, majd Oláh Kálmán tanár elevenítette fel a benesi idők történéseit. Hornig Rudolfné alpolgármester asszony ünnepi beszédében a visszaemlékezés fontosságára, a pontos történelmi igazság szükségességére is kitért. Majd a történelmi egyházak, a katolikus egyház nevében Pados József atya, a református egyház nevében Máté László esperes, az evangélikus egyház nevében Ihász Beatrix nagytiszteletű asszony ökumenikus áldó szertartással tisztelget Kecskés László emléke és a kitelepítettek szenvedése előtt.
Koszorút helyezett el a sétány bejáratánál felállított emléktáblára a Kecskés-család, valamint városunk, a megyei önkormányzat és társaságunk képviselője.

Ezután Laci bácsi özvegyét, Margit néni köszöntötték 90. születésnapján a résztvevők.
Köszönetet mondunk a család nevében is Hornig Rudolfné asszonynak és Kovács Károly úrnak, a Saxum vezetőjének, hogy szépre, ünnepélyesre varázsolták a Rüdiger-tó partján lévő területet. Laci bácsi kedvenc tartózkodási helye immár az ő nevét viseli.

Nemes Andrásné
Kuratóriumi elnök

Kapcsolódó galériaTovábbi oldalak:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2008 Kecskés László Társaság Adatvédelem webmester